Capçalera

La tradició dels manaies a Catalunya sembla que va néixer al segle XVII, quan un monjo servita de Barcelona va tenir l'ocurrència de fer encapçalar una processó dels Dolors amb una tropa d'homes vestits de soldat romà que evoquessin als legionaris de l'imperi que va crucificar a Jesús de Natzaret. A Girona, la primera constància escrita de l'existència de manaies és de l'any 1751. Obrien les processons de Dijous i Divendres Sant i tradicionalment provenien de la població veïna de Sant Daniel.

L'any 1939, a la Girona de la postguerra i després de vuit anys sense processons, un grup d'amics varen voler recuperar els antics manaies; tanmateix, més enllà de les desfilades de Setmana Santa, aquells nois volien contribuir a restablir una certa normalitat en la convivència ciutadana oferint un espai comú i de relació pels joves dels dos bàndols que s'acabaven d'enfrontar. Aquesta manera d'entendre els manaies com a un col·lectiu al servei de la seva ciutat va estar sempre en l'ànim dels  fundadors.

I la història s'ha tornat a repetir: un grup d'amics ens hem preguntat per què no podria haver-hi uns nous manaies que actuessin a partir dels principis del compromís amb la nostra ciutat i els nostres veïns actuant des d'àmbits diferents com la cultura, la tradició o les accions solidàries, sempre amb una actitud oberta i evitant tot exclusivisme. Així, el 13 doctubre de 2011, es varen fundar els MANAIES DE SANT DANIEL, una associació no confessional que, sense cap afany de proselitisme, té com a principi el respecte als valors cristians assumint que conformen les arrels de la nostra cultura catalana i europea. Pensem que l'observança d'aquest propòsit no comporta cap coacció a la llibertat de les persones que vulguin participar a qualsevol de les nostres activitats. Tot aquell que comprengui que per conviure i fer coses en grup es requereix un esperit obert i tolerant no podrà sentir-se exclòs amb la nostra premissa, sigui quina sigui la seva creença, procedència o ideologia.

Us convidem a passejar per la nostra web on podreu veure qui som, què hem fet i què volem fer. Les nostres seccions de manaies cristians, solidaris, populars i culturals comprenen un ventall d'activitats ben divers.  

Animem a aquells que estimen Girona i comparteixin alguna de les nostres inquietuds a formar part de la nostra cohort virtual. Tots hi sou molt ben vinguts!